mOppiminen
mOppiminen tarkoittaa mobiililaitteiden hyödyntämistä opetuksen ja opiskelun tukena. Mobiililaitteita ovat älypuhelimet, tabletit.. laitteita jotka mahtuvat taskuun tai laukkuun.
mOppimista voisi osittain kutsua osaksi opiskelijan nykyaikista kynää ja vihkoa (sanat lainattu viisaammilta). mOppiminen tuottaa materiaalia moneen sosiaalisen median työkaluun: videoita blogiin, kuvaa Facebookiin, sarjakuvaa Wikispacesiin.
Plussat:
+ Liikkuvuus
+ Uutena kiinnostuva/innostuva
+ Oppimisen tukeminen
Miinukset:
- Mistä laitteet kaikille?
Arvosana: ***½
SYYSKUUN SATOA
SkyDrive
Windows Live SkyDrive on osa Microsoft Windows Liveä. SkyDrive on tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. Tämä pilvessä toimiva palvelu antaa mahdollisuuden käyttää sinne ladattuja tiedostoja suoraan verkkoselaimesta. SkyDriveen voidaan tuoda tiedostoja suoraan resurssienhallinnasta.
Yksityiset tiedostot voidaan jakaa yhteyshenkilöille tai tehdä niistä julksia. Julkisten tiedostojen katseluun ei tarvita tunnuksia.
Sosiaalisen median tukena SkyDrive sovelluksen voi ladata myös mobiililaitteisiin, jolloin kuvat ja videot voidaan siirtää laitteesta suoraan.
Plussat:
+ SkyDrive sovellus
+ SkyDrivessä voi luoda Word-asiakirjoja, Excel-taulukoita, PowerPoint-esityksiä
+ Vanhoille käyttäjille 25G tilaa
Miinukset:
- iLaitteille ei voi ilmaisen SkyDrive appsin kautta ladata videoita
Arvosana: ****
ELOKUUN ELÄMYS
Facebook on erityisesti nuorten suosima some-palvelu, jossa "päivitetään" oma itsensä. Facebook herättää myös monenlaisia, usein negatiivisia tunteita. Pelätään yksityisyydensuojaa, kiusaamista tai kaikkien asioiden leviämistä. Koulun tehtävä on opettaa yhteiskunnan toimintaa, tukea osallisuutta ja vaikuttamista - turvallisesti ja eettisiä pelisääntöjä kunnioittaen. Siksi koulu ei voi sulkeutua pois Facebookista.
Niinpä Facebookkia voi käyttää pedagogisesti mm. ryhmänohjauksen apuna, viestinnän välineenä. Myös ryhmien oppimistehtävien viestimiseen Facebook on nopea ja helposti tavoittava sosiaalisen median väline. Edellä mainituissa tilanteissa on yleensä perustettu ns. suljettu ryhmä (esim. kaksi toistensa kaverina olevaa opettajaa perustavat ryhmän), jonne opiskelijat ovat liittyneet jäseneksi. Näin toimiessa, opettajien ja opiskelijoiden ei tarvitse olla kavereita ja "puurot ja vellit" eivät mene sekaisin ELI opettaja ei näe opiskelijoiden muita viestejä tai päinvastoin.
Kun FB:n aloittaa, kirjautumisen yhteydessä on hyvä miettiä omat yksityisasetukset ja ylipäätään se, missä tarkoituksessa FB:tä aikoo käyttää. Facebookkiinhan kuuluu se, että henkilöillä saa olla vain yksi profiili eli yksi minä, jossa palvelussa kirjoittaa. Toisaalta näissä asioissa myös kokemus opettaa. Yleisohjeena voisi sanoa, että kirjoita FaceBookissa vain sellaisia asioita ja siten, kuin voisit sanoa toisille ihmisille kasvotustenkin.
Plussat: Tavoitettavuus ja kun yksi kysyy, ihmettelee, kaikki saavat vastauksen. turha viestittely ja muistuttelu vähenee.
Miinukset: Netikettiä ei noudateta.
Arvosana:***
TOUKOKUUN TOIVO
Youtube
Youtube on Googlen internetissä toimiva videopalvelu. Youtubeen voi viedä omia videoitaan ja muokata niitä ennen julkaisua. Videoon voi leikata ja lisätä tehosteita, tekstitystä ja ääntä videonhallintaohjelmassa.
Opiskelijat voivat esimerkiksi tehdä videon opinnoistaan, esim. mopin käytöstä tai lavan lastaamisesta ja viedä ne Youtubeen nähtäväksi.
YouTube - videoiden tekeminen on helppoa ja varmasti opiskelijoiden osaamisen uudenlaista taidonnäyttämistä. Sekä mukaansatempaavaa aiheesta kuin aiheesta riippumatta...
1. Kuvataan videomateriaalia 5-10 min kännykällä, tablet-laitteella tai videokameralla.
2. Siirretään videomatsku tietokoneelle.
3. Kirjaudutaan Youtubeen (esim. Googlen kautta)
4. Videonhallintaohjelman kohdasta ruvetaan siirtämään videoklippejä halutussa järjestyksessä peräkkäin, jolloin klippejä voi lyhentää sekä niiden väliin voi kirjoittaa tekstejä, tehosteita tai liittää videoon musiikkia. Tämä on tosi mielenkiintoinen vaihe!
5. Julkaistaan video (max n. 2 min) ja katsotaan mitä opiskelijat ovat saaneet opiskeltavasta aiheesta aikaan.
Kuulostaa helpolta ja sitä se onkin, mutta vaatii kyllä hiukan hjarjoittelua.
Plussat: Näkee oman työnsä tulokset. Hauskaa!!!
Miinukset: Vie sitä enemmän aikaa, mitä parempaa jälkeä haluaa saada aikaan. Toisaalta onko innostus pahasta...? Pitää muistaa, että video ja YouTubeen kuvatut pätkätkin, kannattaa laittaa yksityisiksi, jos ei ole sopinut, että videosta tulee julkinen.
Arvosana: ***+
HUHTIKUUN HURMAA
Prezi
Preziä on kutsuttu Powerpointin seuraavaksi askeleeksi.
Prezin avulla esitysten visualisointi käy selaimen avulla missä ja milloin tahansa. Prezillä luodaan epälineaarisia esityksiä zoomailemalla, siirtymällä paikasta toiseen ja kääntämällä tekstiä vaikkapa nurinniskoin. Preziin pääsee käsiksi koneelta kun koneelta, jos koneelta löytyy flash ja internetyhteys. Esityksen voi kuitenkin ladata tarvittaessa mukaan ja sen voi esittää offlinen muodossa.
Prezillä saa haastetta ja mielenkiintoa oman opetusmateriaalin tekemiseen!
Kun netti toimii, voi muistitikun unohtaa ja tehdä omaa materiaalia Prezillä. Jos on pitänyt PowerPointeista, uskon että Prezi kiinnostaa. Alun opettelun jälkeen voi suht koht vaivattomasti tehdä zoomilla, efekteillä, kuvilla ja videoilla höystettyä esitysmateriaalia. Prezi-tiedosto on helppo muokata vaikka joka tunniksi uudenlaiseksi poluttamalla materiaali eli diat uudestaan tai vaihtamalla ulkoasua. Myös vanhat PP-tiedostot voi muuttaa Prezi-esityksiksi. Tunnin lopuksi materiaalin voi jakaa kaikille luettavaksi, edelleen muokattavaksi tai vaikkapa julkaista Wikissä. Ekologista tämä some, kun materiaali on helposti saatavissa eikä tarvitse enää tulostaa opiskelijoille monistenippuja. Tulostuksenkin voi Prezillä halutessaan tehdä tallentamalla tiedosto ensin PDF-tiedostoksi.
Plussat:
+Helppo käyttää
+Esityksen tekeminen onnistuu melkein missä ja milloin vain
Miinukset:
-Liiallisesta kieputuksesta merisairaus
-Jotkin pienet asiat
Arvosana: ****
MAALISKUUN MIELITIETTY
Googlen palvelut
Googlella on paljon erilaisia palveuita, johoin pääsee käsiksi Gmail-tunnuksen kautta.
Kaikille varmasti tutuin on Google hakukoneena tai Gmail selainpohjainen sähköposti. Ajansaatossa Google on laajentanut reviiriään eri palveluihin. Muutamia mainittavia ovat: Google Docs, Blogger, Kääntäjä, Play..
Google Docs antaa mahdollisuuden muokata Office tiedostoja verkossa. Tämän palvelun avulla voit luoda ja päivittää dokumentteja missä ja milloin vain. Lisäksi jakamalla dokumentteja voi kirjoittaa ja muokata tekstiä yhdessä muiden kanssa.
Blogger on blogipalvelu, jota voidaan hyvin käyttää esimerkiksi opiskelijoiden oppimispäivikirjana tai KV-vaihtojen päiväkirjana. Lainaten jälleen viisaita sanoja: blogia voisi kutusua opiskelijan vihkoksi.
Google+ on vuonna 2011 avattu palvelu. Tämän palvelun tarkoitukse on ollut helpoittaa ihmisiin tutustumista verkossa. Google+-pavelussa voi jakaa linkkejä, kuvia ja ajatuksia tai voi jopa ottaa yhteyttä ystävään videopuhelun välityksellä, sekä pelata pelejä muiden kanssa.
Googlen mahdollisuudet opetuksessa
Lähes jokainen osaa tänä päivänä "Googlettaa" eli hakea tietoa ja kuvia Googlesta. Opetuksessa on kuitenkin hyvä ohjata oikeatapaiseen toisten tekemien materiaalien käyttöön. Eli opettaa vähintäänkin
a) lähteiden merkitseminen ja
b) cc (creative commons) -lisensoitujen eli edelleenkäytettävien (lainaus, julkaisu, muokkaus...) kuvien käyttämistä..
Googlen dokumentit ovat helppo tapa yhteiskirjoittaa tekstejä, koota opittua yhdeksi asiakirjaksi. Esim. opittavasta aiheesta sovitaan runkosisältö, jolloin jokainen voi kirjoittaa omaa osuuttaan aiheesta sekä samalla nähdä ja kommentoida muiden kirjoittamaa sisältöä. Niin ja kuviakin tms. voi dokumenttiin tuoda samalla tapaan kuin Wordiinkin. Googlen kuvapalvelussa voi säilyttää ja jakaa ryhmän omia kuvia vaikka koko opintopolun ajalta.
Opettajalle yksi mielenkiintoinen Googlen työkalu on oikeasti helppotekoisten kyselyjen tekeminen. Samalla vaivalla saat yhteenvedon ja graaffisen kokonaiskuvan vaikkapa opiskelijoiden ennekkotietämyksestä opiskeltavasta asiasta. Onpa kyselyiden avulla tehty kokeitakin!
Googlen palveluiden käyttämiseen on hyvä tietää kaikkien sähköpostit materiaalin jakamista varten. Ja itse asiassa, kun tilin avaa G-mail -palveluun, kaikki Googlen palvelut toimivat vaivattomasti.
PS: Opiskeijoita pitää tässä kohtaa ohjeistaa fiksun nimisen sähköpostitilin avaamiseen mm. työnhakua silmälläpitäen.
Plussat:
+Kaikki saman katon alla
+Google dokumenttejen muokkaaminen missä ja milloin tahansa
Miinukset:
-Kaikki saman katon alla
- Google dokumentin puutteelliset toiminnot
HELMIKUUN HELMI
Wikispaces
Wikispaces on www-sivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat muokata. Wikispaces sivut voivat olla joko avoimia tai suljettuja. Wikispacesiin voi liittää ja lisätä erilaista sisältöä ja materiaalia: tekstiä, kuvaa, liitetiedostoja, videoita, taulukoita yms. Wikispacesia voisi kutsua opettajan työkirjaksi tai materiaalipankiksi.
Hyvä esimerkki wikispacesin käytöstä on Jari Välkkysen ylläpitämä Pintakilta . Jari on kerännyt omaan Wikispaces-sivustoon niin opetusmateriaalia, kuin opiskelijoiden blogeja sekä projekteja niin uusia kuin vanhoja.
Vinkkiverkko wikispaces sisältää eri oppiaineissa käytössä olevia sosiaalisen median työkaluja.
Wiki opetuskäytössä:
Wikispaces on hyvä väline koota yhteen paikkaan esim. kurssin keskeinen runko ja sisältö, jota opiskelijoiden on hyvä päästä näkemään ja käyttämään koko kurssin ajan ja vaikka sen jälkeenkin. Antamalla opiskelijoille kirjoitusoikeudet, jokainen voi osallistua kurssin oppimissisältöjen luomiseen. Wikiin on helppo linkittää muuta materiaalia netistä ja kuvia. Wikiin on myös helppo ja nopea kirjoittaa oppitunnin edetessä ajankohtaisia asioita tai vaikka kotitehtäviä. Wiki on kuin hieman kankea Word, joka on kuitenkin suhteellisen helppo ottaa haltuun. Haastavinta omalla kurssillani oli saada kaikki opiskelijat wikin jäseniksi - tätä ongelmaa ei ole tullut aikaisemmin vastaan. Nuoret omaksuvat wikikirjoittamisen nopeasti. Jo ennemmin kuin heille sitä ehtii opettaa. Esimerkki yhden kurssin wikistä, jossa vain jäsenillä on kirjoitusoikeus: mirtsunilopillerit.wikispaces.com
Plussat:
+ Helppo käyttää
+ Vuorovaikutteisuus
Miinukset:
- Ulkoasun muokkaus on rajoitettu
- Välillä sekavan tuntuiset sivut
Arvosana: ***+
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti